Skip to content

Jangan takut

Mula mula isu duit setem hasil yang perlu dimatikan sebelum borang penamaan calon dihantar ke pihak SPR. Ditarik balik tanpa sebab musabab kukuh. Arahan datang secara lisan daripada Rashid SPR. Sebab kalau tak tarik balik memang pembangkang menang semua kerusi percuma sebab Pak Lah pun tak matikan setem hasil dia. Itu satu. Tak dijelaskan pun dalam akhbar perdana.

Kemudian isu dakwat kekal sebagai penanda kuku/jari pengundi bagi memastikan tiada pengundi yang mengundi dua atau lebih kali ditarik balik. Kali ini alasannya lagi magis. Katanya ada pihak tertentu membeli dakwat daripada negara asing. Soal sekuriti. Boleh ganggu ketenteraman awam ketika hari membuang undi. Isu akta keselamatan dalam negeri ujarnya Rashid semalam tika dalam perjalanan balik ke rumah. Ya, arahan tu diberi semalam, 4 hari sebelum 8 Mac ni. Dakwat dah dibeli. Tentunya juta. Sudah ditarik balik, habis tu dakwat tu nak buat apa? Kalau ada 4 org ni yang membeli dakwat daripada luar, tak perlulah ditarik balik. Apa kalau ada RM 4 duit palsu antara RM 1 juta dalam bank, bakinya nak kena bakar ke?

Kata Pak Lah Badawi.

“Kemungkinan ada tindakan daripada pihak-pihak tertentu yang boleh menimbulkan keributan dan boleh berlakunya kemungkinan orang yang hendak mengundi tak dapat mengundi disebabkan kukunya telah diletakkan dakwat ini.”

Kalau masalah penyeludupan sebegini pun tak dapat banteras. Bagaimana Pak Lah Badawi boleh datang dengan idea “Selamat, Aman dan Makmur?” Ironi amat. Memperbodohkan kredibiliti Polis dan Kastam DiRaja Malaysia.

Maaflah, ini sudah melebihi garisan sabar. SPR ni jelas nampaknya nak membadahkan rakyat jelata. Rashid SPR pun jelas sudah dikuda kepangkan dek orang Dacing. Susah sangat ya nak sediakan gelanggang tanah sama rata jadi kita boleh berentap sama adil, sama kuat. Sudahlah media pun berat sebelah, cerita hari hari dalam suratkhabar, TV, radio semua dusta belaka. Yang takde diada-adakan. Yang ada dinafikan kewujudannya. Demokrasi cara Malaysia.

Pak Lah Badawi. Kalau rasa pucuk pimpinan anda memang telus,adil,saksama, tak perlulah gusar. Sudah pasti rakyat akan kembali memberikan mandat. Tak perlu main kotor untuk menang, tak perlu berkempen sana sini kata pembangkang dusta, keji, penipu dan lain lain. Apa telus sangat ke kalau kes Istana Zakaria tu pun boleh terlepas daripada tindakan BPR dan mahkamah? Skandal isu Zon Perdagangan Bebas Pelabuhan Klang bagaimana pula?

Tuan Najib Razak. Kami pengundi muda bukan nak mengikut sentimen. Jangan fikir kami badah dan tak pandai fikir panjang. Kami ada mata, ada telinga, ada akal boleh beza baik buruk. Kami tahu kerajaan jenis mana yang baik, mana yang tidak. Buta kayulah kami kalau kami kata pemerintahan yang lepas tu cemerlang terbilang. Selamat mempertahankan kerusi di Pekan. Dengar katanya hebat juga lawan tuan.

Apa pun semalam datang orang dari bulan lawat rumah, nak periksa daftar pengundi. Ramah tamah tiada hasut apa apa pun. Masuk rumah terus tanya. “BA ke BN?” Hehe amboi pakcik ni, salam dululah, makan keropok lekor yang mak saya gorengkan tu sedap makan panash panash dengan teh o suam. Boleh borak sedikit tukar pendapat dengar cerita orang lama. Kawan keluarga sebenarnya. Segan nak datang ziarah siang siang sebab sebelah rumah kiri kanan orang dacing. Pandai orang bulan ni nak jaga hati. Dapat T-shirt lagi malam tadi. Cantik putih bersih tshirtnya. Boleh dipakai pergi ke KLCC esok.

Jangan lupa hari sabtu ni. Kita berpencak. Biarlah gelanggang tak sama rata. Jangan gelabah, tenangkan diri. Jumpa di gelanggang nanti. Siapa lagi gagah dia menang.

Published inLife

Be First to Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.