Skip to content

Month: May 2015

Menara KL Towerthon 2015

“Sape tak signup event ni dia chicken!”

Sound Teck Meng dekat group Whatsapp Kelab Kesihatan.

Serta merta masing-masing terus upload screenshot registration dalam group. Aku pun sign-up jugak walaupun langsung hapeh takde rasa konfiden nak lari naik tangga dengan badan gemuk macam ni. Orang kata tak baik untuk lutut sebab kepala lutut boleh tercabut daripada soket lutut. Ini menggusarkan aku yang sudah mempunyai isteri di rumah. Ha ha ha.

Towerthon ni adalah satu benda baru yang kitorang sebenarnya nak cuba. Selalunya lari atas straight terrain dgn elevation yang minimal. Tahun lepas aku dgn Azim (@azim_ali) dah cuba Salomon Trail Run dekat MAEPS. Malam sebelumnya hujan lebat. Penganjur terpaksa reroute jalan untuk keselamatan. Daripada 10KM jadi 12KM. Trail pulak becak berlumpur macam puaka. Orang lain complete 12km 2 jam, kitorang nak dekat 3 jam baru sampai ambik medal.

So bila aku ajak Azim buat towerthon, laju je Azim giveup dengan alasan nak turunkan kilo dulu. Tapi takde pun inisiatif nak kasi kurus badan. Makan Chicken Kabsah Mukalla siap garlic mayo sepinggan macam beruang jugak.

Untuk persediaan Towerthon kali ni, mula-mula aku pasang cita-cita nak lari naik tangga apartment rumah daripada bawah sampai tingkat 9 sambil bawak guni beras 20 kilo untuk training, dan syukur Alhamdulillah, dengan mental strength yang jitu, aku berjaya jugak sampai ke tingkat 9 dengan menggunakan lif.

Sehari sebelum towerthon, aku ajak Alin teman ikut sekali sebab aku tak familiar dengan parking area Bukit Nanas tu. Memandangkan flag off untuk kategori A seawal pukul 5.30 AM, so Alin ajak masuk tidur awal. Pukul 3.00 AM aku dah terjaga & kejut Alin suruh siap.

“You pergi sorang la, I nak tido. Nanti you parking la dekat ….zzzz”

Tak sampai lima saat, dia sambung dengkur balik. Nak masuk tahun ketiga berumahtangga ni, aku patut dah dapat anticipate yang kejadian macam ni mesti berlaku punya. Lalu cepat-cepat aku siap dan terus pergi jumpa bebudak dekat Dell so boleh carpool sekali.

Sampai dekat KL Tower, orang memang ramai. Awek pun ramai jugak. Sempat cuci-cuci mata seround. Borak dengan sorang mat saleh ni, dia kata ini second time dia join Towerthon. Kawan dia yang ajak dulu masa towerthon kali pertama FFK dia.

‘This is a f***ing bad idea.”, kata mat saleh tu, sambil terus lari hilang dalam kegelapan subuh.

Flag off.

Flag off Towerthon ni dipecahkan kepada beberapa group mengikut nombor bib. Untuk first group, diorang akan lepaskan bib daripada no 1000 ke 1300, 1301 ke 1600 dan seterusnya. Sebelum mendaki tangga menara, peserta akan lari sejauh 500 meter mendaki Bukit Nanas untuk crowd separation. Bila crowd dah separated, trafik manusia dekat tangga menara tu dah tak congested. Masa flag off, aku tengok geng-geng Afrika ni dah sprint macam pelesit, tinggalkan crowd kat belakang. Aku jog/run casual je sebab tak guna pecut laju-laju macam setan, tapi kat tangga nanti barai. Ini menyebabkan objektif utama kita gagal sama sekali.

Menara Kuala Lumpur ada lebih kurang 2058 anak tangga. Tangga yang peserta akan lari adalah tangga kecemasan menara. Setiap empat (4) flight of stairs dikira satu level. Untuk sampai ke puncak ada 23 level (T23), manakala water station disediakan setiap empat level. T4, T8, T12 dan T16. Pengudaraan dalam kawasan emergency staircase tak berapa elok, jadi memang kepam habis dengan bau peluh manusia. Stair-railing pun basah, dan kadang-kadang boleh nampak sekelompok muntahan manusia akibat pendakian ekstrim dan juga yang bijak pandai belasah roti canai sebelum lari.

Waktu dekat T5, aku dah semput habis mintak nyawa. Jantung rasa macam nak meletup. Lutut pulak sakit gila. Entah-entah daging dalam tu dah hancur ke hape. Baju dah kuyup lencun dengan peluh. Langkahan pun makin slow. Perasaan menyesal dah mula timbul. Aku mula fikir bestnya kalau dapat baring selubung dalam selimut dengan aircond time-time ni. Ni duduk berpeluh penat panjat tangga ni ape kejadahnye?

Jangan Mengalah.

But I’m not paying RM 45 to come here and give up.

Kadang-kadang aku stop untuk regulate pernafasan balik. Bila dekat water station, aku rilek depan kipas angin untuk sejukkan badan. Air 100 Plus free pun aku minum sekali je sebab kalau minum banyak-banyak confirm lagi susah nak mendaki. Waktu tu aku tengok ramai brader-brader yang dah terduduk bungkam tepi dinding. Daripada pandangan anak mata diorang aku tau diorang pun rasa menyesal pergi panjat tangga pagi-pagi Subuh.

Lepas rest beberapa minit, aku start mendaki balik. Waktu tu aku tengok dah ada orang yang start potong aku. Bila aku tengok nombor bib diorang, nombor 14xx. Damn, ini bermaksud second group dah start pintas aku. Ni tak boleh jadi. Aku cuba daki cepat cepat untuk misi menyelamatkan maruah, tapi ianya merupakan kerja sia-sia sebab ia akan drain life-force korang dan menjadikan korang lagi barai.

So aku biarkan diorang potong aku. Climb with your own pace. Finishing time tak berapa penting, janji sampai ke garisan penamat. Bila dah dekat T22, aku dengar bunyi gendang. Lepas tu aku dengar suara kawan aku Amir & Ipin bersorak macam orang gila. Garisan penamat makin dekat. Fotografer mula mengambil gambar finisher.

Akhirnya aku sampai jugak dekat finishing line. Dapat free pisang dengan air badak jenama Cool Rhino.

Finisher Medal.

Finisher medal. 52:00″

Walaupun benda ni pun jatuh dalam kategori kerja gila pagi-pagi Ahad, tapi aku bangga sebab sampai finishing line. Bila post-mortem dengan kawan-kawan, aku buat kesimpulan benda yang jadi batu penghalang dalam hal ni adalah mental strength. Fizikal suprisingly tak berapa sangat. Kaki lagi sakit bila lari waktu Trail Run haritu.

Lepas habis acara, kami terus pergi lepak pekena breakfast roti banjir spesel dekat Selangor Mansion building. Topap habis kalori yang kitorang guna waktu panjat tangga tadi.

Tips aku untuk first timer mudah je. Jangan makan berat-berat sebelum lari untuk mengelakkan anda terkeluar isi perut waktu mendaki. Ini applicable untuk early morning run jugak. Kalau nak makan jugak, makan pisang dan yang paling mustahak, stay hydrated. Mental strength biar kental. Finishing time tak penting, janji complete the race.

Tahun depan in sha Allah kalau takde aral melintang, kami join lagi. Kali ni target bawah 40 minit pulak.

Waktu kami turun daripada menara ke kereta, kami nampak brader Afrika yang menang No 1 kategori A ikut lari sekali lagi bersama dengan kategori veteran. Kami syak yang sebenarnya bukan dia yang lari tapi hantu raya belaan dia.

2 Comments

0516-787 extendlv: Maximum allocation for logical volume error.

Sometimes you will see this error when you want to extend filesystem / logical volume.

Error Message:  0516-787 extendlv: Maximum allocation for logical volume <LV_Name> is 512.
Maximum number of LPs for the logical volume has been exceeded – must increase the allocation

It indicates that your LP allocation is insufficient, hence it needs to be increased. Maximum LP value can be increased on-the-fly without unmounting the LV first.

Case study.

I’m trying to increase additional 300GB to my SAP backup directory but failed with 0516-787 error.

sappr08(DMP)# chfs -a size=+300G /sapdb/DMP/backup
0516-787 extendlv: Maximum allocation for logical volume lvDMPbackup
is 5120.

Use “lslv lvDMPbackup” to verify max LPs value for your logical volume.

sappr08(DMP)# lslv lvDMPbackup
LOGICAL VOLUME:     lvDMPbackup            VOLUME GROUP:   sdbdmpvg
LV IDENTIFIER:      00f60f5200004c000000012abb2ed482.9 PERMISSION:     read/write
VG STATE:           active/complete        LV STATE:       opened/syncd
TYPE:               jfs2                   WRITE VERIFY:   off
MAX LPs:            5120                   PP SIZE:        256 megabyte(s)
COPIES:             1                      SCHED POLICY:   parallel
LPs:                4594                   PPs:            4594
STALE PPs:          0                      BB POLICY:      relocatable
INTER-POLICY:       minimum                RELOCATABLE:    yes
INTRA-POLICY:       middle                 UPPER BOUND:    1024
MOUNT POINT:        /sapdb/DMP/backup      LABEL:          /sapdb/DMP/backup
MIRROR WRITE CONSISTENCY: on/ACTIVE
EACH LP COPY ON A SEPARATE PV ?: no
Serialize IO ?:     NO

Now what we need is to increase LP allocation for your logical volume. You can calculate how many LP needed before we can expand the filesystem successfully.

Formula: LV Size in MB / LP size in MB

How to calculate LP value.

1. Get your LV size in MB. Use df -m <filesystem>

sappr08(DMP)# df -m /sapdb/DMP/backup
Filesystem    MB blocks      Free %Used    Iused %Iused Mounted on
/dev/lvDMPbackup 1483264.00 511005.14   66%     4690     1% /sapdb/DMP/backup
sappr08(DMP)#

So, LV size = 1483264 MB

2. Get  PP size from your LV

sappr08(DMP)# lslv lvDMPbackup
LOGICAL VOLUME:     lvDMPbackup            VOLUME GROUP:   sdbdmpvg
LV IDENTIFIER:      00f60f5200004c000000012abb2ed482.9 PERMISSION:     read/write
VG STATE:           active/complete        LV STATE:       opened/syncd
TYPE:               jfs2                   WRITE VERIFY:   off
MAX LPs:            6000                   PP SIZE:        256 megabyte(s)
COPIES:             1                      SCHED POLICY:   parallel
LPs:                4594                   PPs:            4594
STALE PPs:          0                      BB POLICY:      relocatable
INTER-POLICY:       minimum                RELOCATABLE:    yes
INTRA-POLICY:       middle                 UPPER BOUND:    1024
MOUNT POINT:        /sapdb/DMP/backup      LABEL:          /sapdb/DMP/backup

PP size: 256

Now, pop out your trusty calculator and find new LP value.

sappr08(DMP)# echo "1483264/256" | bc
5794
sappr08(DMP)#

So you need to increase at least 5794 PP to make 300GB filesystem extension successful. In this case, I’ll just raise my max PP to 6000.

sappr08(DMP)# chlv -x 6000 lvDMPbackup

Verify new PP value again with “lslv” command.

sappr08(DMP)# lslv lvDMPbackup
LOGICAL VOLUME:     lvDMPbackup            VOLUME GROUP:   sdbdmpvg
LV IDENTIFIER:      00f60f5200004c000000012abb2ed482.9 PERMISSION:     read/write
VG STATE:           active/complete        LV STATE:       opened/syncd
TYPE:               jfs2                   WRITE VERIFY:   off
MAX LPs:            6000                   PP SIZE:        256 megabyte(s)
COPIES:             1                      SCHED POLICY:   parallel
LPs:                4594                   PPs:            4594
STALE PPs:          0                      BB POLICY:      relocatable
INTER-POLICY:       minimum                RELOCATABLE:    yes
INTRA-POLICY:       middle                 UPPER BOUND:    1024
MOUNT POINT:        /sapdb/DMP/backup      LABEL:          /sapdb/DMP/backup
MIRROR WRITE CONSISTENCY: on/ACTIVE
EACH LP COPY ON A SEPARATE PV ?: no
Serialize IO ?:     NO
INFINITE RETRY:     no
DEVICESUBTYPE:      DS_LVZ
COPY 1 MIRROR POOL: None
COPY 2 MIRROR POOL: None
COPY 3 MIRROR POOL: None

Now you may proceed with filesystem extension.

sappr08(DMP)# chfs -a size=+300G /sapdb/DMP/backup
Filesystem size changed to 3037724672
sappr08(DMP)# df -g /sapdb/DMP/backup
Filesystem    GB blocks      Free %Used    Iused %Iused Mounted on
/dev/lvDMPbackup   1448.50    499.03   66%     4690     1% /sapdb/DMP/backup

This post solved your problem? I appreciate if you can treat me a cup of coffee 😉

2 Comments