Skip to content

Category: Life

Malaysia Memilih 2018


Astro Awani now is my always-on channel post general election 2018, and I can’t stop sticking my nose in front of the television or live stream. If I were on the outside, their Twitter is my victim of constant refreshing.

There are/were too many interesting discussions, topics and on the go analysis between panels related to future government policy encompassing from expenditures, education, media freedom and transparent governance.

Yesterday, there was a dialogue between Dr Maszlee Malik (Newly appointed Education Minister) and Liew Chin Tong (DAP Political Education Director) discussing race and religion segregation in education. Also – they are looking forward to revamping the current system by creating a model based on United Kingdom educational models where they encourage parents to actively participate in teaching/learning activities in classrooms which is severely lacking at this moment.

I tried to find the programme recording on the Youtube but not available at this time. I’ll update my post once Awani uploaded it on the internet.

Selamat berpuasa folks!

Leave a Comment

Perth 2016 (Part 1)

Sometime in January, I was sitting in my office, writing some codes and reading a lot of Sharepoint documents, feeling a little worse for wear due to work.

Suddenly, Azim dropped me a message on Telegram saying that there is a promotion on AirAsia that I might want to take a look. Not knowing what else to do, I logged to AirAsia. Azim told me he already booked the tickets for his family to Perth. Intrigued, as we’ve never been to Australia before, I asked my wife if she’s okay with that. She gave a green light, so I proceeded to book the tickets according to September school holiday. We didn’t put much thought on it, just randomly select whenever convenient date available. After I’ve completed the checkout, we realised that we picked Eid-Adha holiday week in Perth. Of course, we need to justify ourselves to Dengkil family as traditionally we will pay them a visit every Eid-Adha. Fortunately, they were okay with that.

Adieu Malaysia. See you next week!

A photo posted by Azwan Ngali (@blusmurf) on

Perth is not a prime destination for first-timer to visit Australia. A lot of friends preferred Melbourne or Sydney instead of Perth. One of the deciding factor why we picked Perth is the ticket price itself. While it was MYR 500 cheaper than Melbourne, it was an easy decision. While we are working the itinerary, I was doubtful when people on Tripadvisor suggested that there’s nothing much to do in Perth, but I was wrong. It was rather an enjoyable trip with plenty places to visit. Perth quickly emerged as one of favourite destination to come.

But let’s not get ahead of ourselves. We’ll start with the itinerary soon.

Leave a Comment

Fixing loud and clicky iPhone 6s home button

I bought a new iPhone 6s last month to replace my old trusty iPhone 5. Everything went fine and dandy as I’m enjoying the blazing speed of the latest iPhone hardware.

This morning I noticed my iPhone home button was very clicky and hard to press. The clicking sound was loud, even though it’s functioning properly. I had to apply twice as pressure to return to home screen, which annoyed me. To make sure if I am the only one who is having the problem, I tested my wife iPhone 6s home button. As expected, hers is working as expected.

Afraid that I will break the home button sooner or later, I contacted Apple support. After 15 minutes talking over online support chat, they arranged me an appointment to nearest Apple Authorized Service Center, which is Machines IOI Mall Putrajaya. At the same time, I searched on the Internet if there’s any quick solution to fix the problem. Last time when I owned iPhone 3Gs, the quick fix is to ‘rub’ and ‘massage’ the home button.

I stumbled on one Youtube video asking the viewer if they have a solution to mend the issue, and there is one comment saying that you can fix the clicky issue by applying rubbing alcohol throughout the ring of the home button using tissue or cotton bud. Being adventurous, I followed the advice and it’s working!

 

IMG_0635

Other than cleaning your open wound from a bear attack, it also can save your iPhone home button.

So what needs to be done.

  1. Turn off your iPhone.
  2. Dip a tissue or cotton bud rubbing alcohol (isopropyl or ethanol)
  3. Press and hold your home button.
  4. Rub the tissue or cotton bud around the home button. Let it dry for a moment.
  5. Test your home button again.

If it’s still not working, I assume your home button flex ribbon was broken, and I advise you to contact Apple Support to arrange a proper hardware replacement schedule.

If it’s working, do share your experience in the comment section.

Until tomorrow.

9 Comments

Misteri di PARAM (Pasar Ramadhan)

Tadi aku tengah beratur nak beli Ayam Bob dekat PARAM Puncak Jalil ni. Tengah syok-syok beratur tiba-tiba aku rasa ada tiupan angin lembut dekat lengan kanan aku ni. Nak kata petang tadi berangin tak jugak. Kalau angin sepoi-sepoi bahasa yang bertiup takkan la dia fokus kat satu tempat je, iaitu belah lengan kanan aku. Tiupan angin tu pendek, tapi konsisten setiap beberapa saat.

Tiba-tiba bulu roma aku meremang, orang kata kalau angin bertiup satu tempat ni tandanya ada langsuir sedang berjalan-jalan riadah berhampiran dengan aku. Tapi ni bulan puasa, mana datang hantu. Semua dah kena gari.

Pelan-pelan aku pusingkan kepala tengok belakang kanan aku.

Rupanya ada budak besar dalam darjah empat syok tiup lengan aku sampai dia tak perasan yang aku tengah tengok dia.

Jadi sepanjang perjalanan balik rumah tadi aku termangu memikirkan peristiwa petang tadi sampai kena hon dengan kereta belakang sebab lampu isyarat dah hijau.

Aku rasa misteri ni memang takkan terjawab sampai raya pertama.

Leave a Comment

Anak buah-buahan baru

Kelmarin adik aku baru je bersalin anak kedua. Ini maknanya aku dah ada anak buah yang baru! Lepas dia habis bersalin, tak sempat-sempat tunggu nurse tu habis gunting tali pusat, dia dah hantar gambar baby dekat Whatsapp.

Dah la muka sebijik photostat macam Rayyan (anak pertama). Harap-harap perangai baik sikit daripada Rayyan. Ini tidak, asal nampak kami datang rumah je mintak iPhone/iPad sebab nak tengok Upin Ipin dekat Youtube. Bukan nak salam tanya khabar ke apa. Bila kami nak balik, habis semua jiran tetangga kerumun dekat depan pagar rumah sebab dia menangis macam nak runtuh langit.

Waktu gambar ini diambil, proses pemilihan nama masih lagi berjalan penuh tertib. Habis semua website dalam Internet nama-nama bayi lelaki Islam kami punggah. Nama yang baik-baik tu banyak. Tapi aku harap jangan la letak nama hipster macam budak-budak zaman sekarang. Bagi nama Putera Afique Haiqal Nasiruddin, kang masuk sekolah budak panggil “Apek” je. Tak berguna langsung. Tak fikir ke budak tu nak ambik exam macam mana.

Tapi aku berkenan sungguh nak letak nama Riyadh. Biar power main bola macam Riyadh Mahrez.

Leave a Comment

Tak elok makan Mekdi selalu

McDelivery

Sejak Mekdi Equine Park melanjutkan kawasan penghantaran sampai dekat kariah rumah aku ni, ada beberapa hari dalam seminggu aku memang pepalih malas nak turun pergi carik nasik bungkus dekat Kedai Kuning deret Mydin, ataupun join kutu-kutu makan tengahari dekat Kedai Parman Dengkil, ataupun Mukalla restoran Arab Neo-Cyber yang garlic mayonaise-nya sangatlah ‘ekselen’

Jadi bila hari-hari malas dengan muka tak mandi, pakai kain pelekat duduk mengadap kerja di rumah, penyelesaian mudah untuk mengelak aku buat kerja dalam keadaan berlapar adalah dengan membuat pesanan online daripada website diorang. Penghantaran selalu tak lama, makan masa 30-45 minit juga bergantung kepada berapa ramai mak bapak yang double parking depan sekolah waktu tengahari, ataupun berapa banyak lokasi yang daripada dua lane jadi satu lane disebabkan kerja menampal jalan yang acapkali berlaku tiap-tiap minggu. Aku saspek malam-malam ada raksasa besar datang hentak kaki atas jalan Equine ni sampai berlubang. Kerja akak kerani kewangan MPSJ pun senang bila setiap tahun nak siapkan laporan audit kewangan. Hanya copy & paste “jalan berlubang” dan “Equine” dalam Microsoft Excel. Dulu dia guna mouse, sekarang dah pandai guna shortcut dekat keyboard.

Satu yang aku hangin dengan Mekdi ni, harga yang dia letak memang menyusahkan orang yang tak menyimpan syiling 5 sen dekat rumah. Kadang-kadang aku jadi kesian dekat rider yang hantar order ni raba poket sana sini atas bawah nak cari duit 5 sen untuk pulangan baki. Proses transaksi ni berpotensi untuk mengambil masa terlalu lama sekaligus mengundang jengahan jiran sebelah melalui tingkap lantas berteka-teki bilakah tarikh terakhir kami refill tong gas memasak.

Jadi untuk mengatasi masalah ni sekaligus menyuruh rider Mekdi ni balik selekas mungkin supaya aku boleh makan ayam goreng dengan aman sambil tonton cerita “Orange Is The New Black” yang penuh dengan aksi lesbian dalam penjara, aku mengamalkan sikap “keep the change” dekat rider Mekdi tu. Bila jumlah order aku contohnya RM 22.50, aku sengaja kasi RM 25.00 atas niat sedekah. Mana la tau dalam perjalanan dia semasa nak hantar order ni dia kena kejar babi hutan atau terpijak taik kucing. Sekurang-kurangnya diorang seronok menghantar order ke rumah kita. Muka pun tak kelat bila sampai depan pintu macam mintak kena lutut dekat perut.

***

Tapi dua tiga menjak ni rider yang hantar order aku ni adalah rider yang sama. Menyeringai je depan pintu tiap kali aku nak hulur duit. Aku rasa dia memang saja volunteer nak hantar order aku setiap kali nama aku keluar dekat sistem.

Sampai aku pun dah naik segan sebenarnya.

Leave a Comment

Minimalis

“Belajar rajin-rajin, nanti dah besar boleh kerja bagus, gaji besar, rumah besar.”

Salah satu objektif utama dalam bab-bab parenting ni adalah nak mendidik anak supaya dah besar nanti jadi orang berguna & bukan penagih dadah. Ayat klise kat atas tu confirm setiap mak-bapak akan aplikasikan kepada anak-anak mereka walaupun sekali. Mana ada mak-bapak nak tengok anak diorang jadi rempit?

Jadi kita sebagai anak yang ada rasa tanggungjawab ni pun, berusahalah bersungguh-sungguh untuk capai cita-cita mak bapak. Dengan fasiliti yang disediakan oleh mak-bapak dan kerajaan, kita pun pergilah ke sekolah,masuk universiti, cuba score sehabis baik waktu exam, cari kerja best-best gaji besar so boleh beli kereta best dan rumah best.

Bila mak-bapak dah pencen, turn kita pulak jaga diorang, bagi diorang cucu, dan biaya perbelanjaan mereka hari-hari. Paling best hantar diorang pergi umrah/naik haji.

Gaji besar itu kool

Dulu waktu belajar aku fikir ada kerja bagus, hidup kita akan automatik jadi kool dan best. Tapi orang tak pernah story yang kita kena bangun pagi pukul 6, jangan sampai opis lewat, kena harung jem pagi dan petang, kena masuk meeting lewat malam secara automatiknya tidur lewat untuk mencapai status kehidupan yang kool dan best tu.

“Sampai bila nak kerja makan gaji bang, join program kami boleh retire young retire rich”

Story kat atas tu pun boleh jadi modal best untuk geng MLM untuk scam mangsa.

Selepas 7 tahun aku berkecimpung dalam dunia keparat 9-6 ni aku dapat belajar sesuatu. Semua benda ni overrated. Kegembiraan tu tak total. Rasa seronok tu awal-awal je masa baru lepas graduate. Menjelang tahun ke-5 kau jadi bengong. Antara contoh paling ketara, kau dah mula rasa settle down. Tak perlu nak carik environment baru. Bila tak carik environment baru, kau tak terasa nak carik challenge yang baru gak.

Masa dekat MSU dulu, waktu kelas Software Development, lecturer aku pernah bertanyakan satu soalan yang sampai sekarang aku ingat.

“Which one is more important, good salary or good work environment?”

Jadi macam biasalah, budak-budak. Semua jawab nak gaji besar. Environment boleh tolak tepi janji hujung bulan masyuk. Aku pun dulu dalam kelompok yang rasa good salary tu penting. Tapi lepas 5 tahun, dengan gaji yang above average market, aku still tak happy dengan work environment aku. Work environment ni bukan semata2 hubungan kau dengan boss & colleague je. Hubungan dengan proses dan prosedure ditokok tambah dengan perangai puaka manusia pun kena ambik kira. Gaji banyak tapi hari-hari balik rumah kepala kusut pun tak guna. Ini masalah tipikal.

Sebab itu ramai antara kawan-kawan kita yang keluar dari golongan tipikal seperti di atas. Ada yang mula berniaga sendiri. Jual tudung, jual kain, jual barangan bayi. Rata-rata mereka ni ramai yang berjaya. Kadang-kadang ada juga perasaan nak cuba keluar daripada golongan tipikal, tapi keadaan tak beberapa mengizinkan. Tapi perasaan macam ni banyak diluahkan di meja kedai mamak Pelita Cyberjaya dengan kawan-kawan yang mempunyai idea yang sama tapi macam biasa la cakap kosong. Sembang lebat, teh o ais bergelas-gelas habis, tapi habuk pun tarak.

Minimalis

Work from home starter kit. (Kit surirumah sepenuh masa). Provided by HDS.

A photo posted by Azwan Ngali (@blusmurf) on

Memandangkan untuk mencari jalan keluar daripada kehidupan tipikal seperti berniaga jual tudung tu memang takkan tercapai, aku adjust sedikit approach untuk cari jalan keluar. Sejak tiga bulan lalu aku join organization baru yang membenarkan aku telecommute. Permanent work from home. Report pun dekat US/UK. Cuma occassionally aku kena travel keluar Malaysia untuk meeting (jalan-jalan?). Secara automatik aku dah tak perlu risau isu traffic jam pagi dan jugak harga tol yang bakal naik Oktober ni. Duit/masa yang dapat dijimatkan boleh la disalurkan kepada benda lain seperti tambah subsidi Touch and Go Alin dan jugak shopping buang duit dekat Lazada.

Bila duduk rumah, jiwa surirumah serta merta muncul dalam diri. Sekarang aku seronok pulak mengemas rumah hari-hari. Hari-hari nak mop lantai. Kalau diikutkan separuh kehidupan minimalis tu aku dah achieve. Cuma lagi separuh tu terpulang dekat diri apa kriteria yang diperlukan untuk memenuhkan konsep kehidupan minimalis tersebut. Objektif aku mudah. Pindah kampung, masuk kursus ternak cendawan.

Tapi semua tu tak mudah. Kecuali kalau nama bapak kau Najib Tun Abdul Razak, kau kena usaha sendiri macam mana nak cari jalan keluar. Langkah permulaan, simpan duit banyak-banyak.

Selamat malam.

Leave a Comment